בשנת 2013 פירסמתי את הפוסט הראשון והיחיד שלי בבלוג על הביטקוין.
את הפוסט סיימתי במילים: "הביטקוין […] לא יגן על המשתמש, בטווח הארוך, מחיטוטיה של הממשלה. הוא לא יאפשר לאידיאליסט לשנות את השיטה המוניטרית העולמית, על כל פנים – לא לשיטה טובה יותר, והוא אולי יקנה רווחים מהירים לספקולנט האמיץ, אבל באותה מידה יכול לרושש אותו במהירות. אם אתם רוצים לשחק עם הביטקוין, תהנו. אבל אל תשרפו את שטרות הנייר שלכם עדיין."
בתקופה האחרונה דרשו ממני קוראים שונים (וחברים שמאשימים אותי בכך שהם לא מיליארדרי-קריפטו היום) לכתוב פוסט מעודכן. אחרי הכל, הביטקוין כבר נושק ל-14,000$, ומטבעות אלטרנטיביים אחרים צצים תחת כל בלוקצ'יין רענן. ככל שהשווי עולה, אנשים אשר מרוויחים כסף מההימור המוצלח שלהם מנסים לבנות נארטיב שיסביר את הצלחת הביטקוין. כאילו שלהרוויח הרבה כסף זה לא מספיק, חשוב לאנשים מסוימים להסביר מדוע הביטקוין הוא המצאה נפלאה והשקעה מעולה. הפוסט הזה הוא מכתב פתוח לאוהדי הביטקוין, אבל גם לאנשים שיושבים בצד ומנסים להבין מה נסגר עם העולם. הטענות שלי הן פשוטות: הביטקוין הוא כסף רע, אמצעי תשלום נוראי, ומכשיר מסוכן כדי להמר עליו את העושר שלנו.
זה לא אומר שהשווי שלו לא יכול להמשיך לטפס הלאה. ג'ון מיינארד קיינס אמר בזמנו ש"השוק יכול להישאר לא רציונלי יותר זמן מאשר אתם יכולים להישאר נזילים". בעולם שבו ציור שאולי צויר על ידי ליאונרדו דה וינצ'י ואולי לא נמכר ב-450 מיליון דולר, הבלוגר החכם ילמד להיזהר מלתת תחזיות. אבל הפואנטה שלי היא שאין בסיס ריאלי לנארטיבים שתומכים בהמשך עליית הביטקוין. המחיר שלו הוא ספקולציה טהורה, מכיוון שהתועלת שלו הן ככסף והן כנכס מוטלת בספק.
בואו נודה על האמת: הביטקוין הוא אמצעי תשלום נוראי.
מעולם לא הצלחתי להבין מדוע כ"כ הרבה מהמשקיעים (מהמרים?) בביטקוין מתעקשים למכור את הנראטיב לפיו הביטקוין עומד להפוך את המערכת הבנקאית על פיה ולהחליף את המטבעות המסורתיים הממשלתיים. יש משהו ממכר בסיפור הזה, שגורם לכל משתמש שמוריד ארנק דיגיטלי להרגיש כמו גיא פוקס מודרני. המציאות, כמובן, מספרת סיפור אחר לחלוטין. אחת הדרישות המרכזיות מכסף היא שישמש אמצעי תשלום נוח לעסקאות. ככל שעובר הזמן, גם המעודדים הגדולים ביותר של הביטקוין נאלצים להודות שכמדיום לביצוע תשלומים הוא מהווה פיתרון רע במיוחד.
לאחרונה התבשרנו ש-Steam, חנות המשחקים הממוחשבים הפופולארית, הפסיקה את התמיכה שלה ברכישות באמצעות ביטקוין. החברה חזרה על הסיבות המוכרות שבעטיין חלק נכבד מהקמעונאים שהתפתו לקבל ביטקוין הודיעו שהם מוותרים: עמלות ההעברה דרך רשת הביטקוין אשר הפכו ללא תחרותיות אפילו מול המערכת הבנקאית הישנה והמסורבלת, ובעיקר התנודתיות הגבוהה בשער הביטקוין. הנה Geektime עם הסבר מצוין:
בחברה מסבירים כי כאשר לקוח מבקש לבצע רכישה בחנות באמצעות ביטקוין, הלקוח מתבקש להעביר סכום מסוים של ביטקוין ל-Steam בהתאם לשער הביטקוין הנוכחי ומחיר המשחק בתוספת סכום העמלה הנדרשת לרשת הביטקוין. ערך הביטקוין מובטח למעשה לפרק זמן מסוים מאוד. במידה והעסקה או ההעברה לא מתבצעות בפרק זמן שבו ערך הביטקוין נשאר זהה, ישנו צורך בתיקון מחיר העסקה העדכני. הלקוח נדרש להעביר עוד ביטקוין בכדי להשלים את שווי העסקה העדכני, או שהחברה נאלצת לזכות את הלקוח בהתאם לשווי העסקה העדכני. בשני המקרים, כך לדברי החברה, הלקוח נאלץ לשלם שוב את עמלות ההעברה הגבוהות ממילא. גם אז, שער הביטקוין עשוי לנוע ולגרום שוב לשינוי בעסקה עד אשר הזיכוי או ההשלמה יתבצעו, וחוזר חלילה.
אכן, כחברה רצינית Steam לא יכולה להרשות לעצמה לפעול בתנאים כאלה. הפסקת השימוש בביטקוין על ידי Steam הייתה מיוחדת מסיבה אחת מרכזית – בוצעה הכרזה פומבית על הפסקת השימוש. קמעונאים רבים גילו כי הדרך לפרסום מהיר עוברת דרך הכרזה בומבסטית שמעתה גם הם יקבלו תשלום בביטקוין באתרם. כעבור מספר חודשים, כאשר הבעיות שצוינו לעיל מתבררות, או כאשר המוכר מגלה שרמת התשלומים במטבע הדיגיטלי מהווה שיעור זניח לחלוטין ממחזור העסקים שלו, הוא בדרך כלל מעלים בשקט את אפשרות התשלום. הקמעונאית המקוונת Overstock מצאה שיטה משלה לטפל בתנודתיות של הביטקוין: היא פשוט ממירה רק חצי ממנו לדולרים ומשאירה את השאר על המאזן שלה. המשקיעים, בינתיים, לא שואלים את ההנהלה מדוע היא מתעקשת להוסיף להם סיכון שוק למניה.
העברות ביטקוין נהיות איטיות במיוחד ככל שהפופולאריות של המטבע עולה, וכדי לקבל אישור לעסקה תוך פרק זמן סביר צריך לשלם סכומים הולכים וגדלים שרק הופכים את כל התהליך ליקר ולמיותר. ה-Bottleneck שנוצר בביטקוין רק צפוי להחמיר בעתיד ולהפוך את השימוש בו כאמצעי תשלום לבלתי נסבל. כולנו מכירים אנשים שקנו ביטקוין, מעטים מאיתנו מכירים אנשים ששילמו על משהו עם ביטקוין, ורק אנשים בודדים באמת משתמשים בביטקוין לתשלומים באופן שוטף. כאמצעי תשלום, הביטקוין הוא חסר ערך אלא אם כן חפצה נפשכם בסמים, סיסמאות פרוצות, רכישות ב-Dark Net ותשלום לתוכנות כופר ממזרח אירופה. כאן הביטקוין הוא מלך. ללא ספק המחליף הראוי של הכסף הממשלתי.
אני טוען שישנם שני כוחות בשוק שפועלים כנגד הביטקוין ומונעים ממנו מלהפוך לכסף שימושי במחזור. נכנה אותם בשמות "חוק גרשם", ו"עקרון הכסף המדינתי של אדם סמית".
חוק גרשם, על שמו של הכלכלן הבריטי מהמאה ה-16 תומס גרשם, טוען ש"כסף רע דוחק כסף טוב" אל מחוץ למחזור. נניח ואנחנו עומדים בתור למכולת כדי לקנות חלב ולחמניות. הזבן מוכן לקבל תשלום הן בשקלים והן בביטקוין. מה *אתם* הייתם עושים? ובכן, אם אתם סבורים שביטקוין הוא הכסף העתידי המושלם שיגאל אותנו מעריצות הממשלות וממכונות הכסף שלהם, סביר שתעדיפו לשמור את הביטקוין בארנקכם הוירטואלי. לא פלא ש"אסטרטגיות השקעה" מסוג "קנה ולעולם אל תמכור" ממלאות את הקריפטוספירה. אם מישהו מאמין שביטקוין הוא כסף העתיד, ויתור על ביטקוין כיום במקום על שטרות כסף שעתידים להירקב באינפלציה הוא אסטרטגיה מפסידה. בעולם המנוהל על פי חוק גרשם, עסקאות במכולת, בבנק, בגני הילדים ובמגרשי המכוניות יתבצעו בשקלים בלבד. אף אחד לא יהיה פראייר בכך שיוותר על כסף שערכו רק עולה עם הזמן כאשר הוא יכול לשלם בכסף נחות יותר. בצורה הזו, הכסף "הטוב" (הביטקוין במקרה הזה) נדחק החוצה מהמחזור בדיוק בגלל מעריציו. מיעוט העסקאות יגרום לספקים להפסיק לקבל אותו, והוא יישאר נכס המיועד להשקעות ולספקולציות, לא לכסף אמיתי שמשמש אנשים לצרכי מסחר.
אבל המוכר יכול לנסות לפתות אותנו להשתמש בביטקוין על ידי מתן הנחה. חוק גרשם המקורי פועל כאשר החוק מחייב ערך זהה לשני סוגי הכספים. אותו מוכר יכול להציע לנו הנחה גבוהה על תשלום בביטקוין במקום במזומן כך שבשווי משקל נהיה אדישים בין השימוש בהם. לכן צריך להכניס מנגנון נוסף אשר מדכא את השימוש המטבע שאיננו הלך חוקי במדינה:
עקרון הכסף המדינתי של אדם סמית' הוא שם שאני מעניק ליכולת של הממשלה לכפות שימוש במטבע בתחומי שליטתה. העיקרון עתיק כמו אדם סמית', ולשימוש מודרני יותר אני מפנה למחקר של ידידי ד"ר דרור גולדברג (אשר התארח בעבר בבלוג). עיצרו רגע וחישבו – מדוע אנחנו משתמשים בשקלים במדינת ישראל? יש כסף הרבה יותר טוב ממש מעבר לפינה – הדולר האמריקאי. הוא מתקבל בכל העולם, עומדת מאחוריו כלכלה חזקה ואיתנה וממשלות כל העולם משתמשות בו כעוגן עבור רזרבות המט"ח שלהן. אין שום חוק שימנע מאיתנו מלשלם לבעל המכולת בדולרים בעבור החלב והלחמניות, ובלבד שהוא יסכים לקבל את התשלום. למרות זאת, השקל שולט במחזור המסחר הישראלי. על פי עקרון הכסף המדינתי, הממשלה מצליחה לכפות את השימוש במטבע שלה באמצעות נכונותה לקבל אותו (ואך ורק אותו) כתשלום עבור מחויבויות המיסים של נישומים פרטיים וחברות, וכן על ידי ביצוע כלל ההוצאה הממשלתית (לרבות תשלומי ההעברה וביטוח לאומי) במטבע הזה. אותו בעל מכולת חייב לשלם מע"מ על המכירה בשקלים, גם אם יסכים לקבל דולרים בעבור התשלום. את מס ההכנסה לעובדיו יעביר גם כן בשקלים, וכך גם מס בריאות ותשלום ביטוח לאומי. לקוחותיו עובדי המדינה של בעל המכולת, ובהם אנשי צבא, פקידים בכל זרועות הממשלה ועובדי כל סוכנויותיה השונות, מקבלים את משכורתם בשקלים בלבד. קצבאות, מענקים, תשלום אגרות – כל אלו מתבצעים אך ורק בשקל החדש, והחלק במחזור במשק הישראלי שממשלת ישראל מהווה אחד משני צדדיו מהווה חלק עיקרי ומשמעותי, מספיק בשביל להעביר את כל העסקאות לשקלים מטעמי נוחות.
יש הסבורים כי היכולת להתחמק ממס (עוד טיעון נאצל של תומכי הביטקוין מהמחנה האנרכו-קפיטליסטי) הופכת את הביטקוין לאמצעי תשלום מועדף, למשל, עבור תשלום שכר עבודה. זו היתממות. מי שעבר הצהרת הון במס הכנסה יודע שמדובר בתהליך לא נעים בכלל. במסגרת התהליך מחשב מס הכנסה את הונכם הנקי, ובוחן אותו כנגד דיווחי ההכנסות (ותשלום המיסים בגינם) בשנים האחרונות. אדם שרכש וילה עם בריכה, מחליף רכב מפנק כל שנה ויוצא לחופשות בחו"ל כאשר הכנסתו המדווחת זעומה (או לא קיימת) יידרש לתת הסברים, וחזקת האשמה על גידול בהון תחול עליו אם לא יצליח להסביר כיצד גדל הונו מבלי שהציג הכנסות על כך. באמצעות חוקי מס דומים עצרו הרשויות באמריקה את גדול הגנגסטרים אל קפונה, לאחר שהתקשו למצוא אנשים שיסכימו להעיד כנגדו. אני אף זוכר שנכחתי בהרצאתה של שרה אנג'ל, אשר סיפרה כי הבית היה תמיד מלא בכסף, אך לא היה ניתן לעשות בו דבר. לא ניתן לבנות מטבע שיחליף כסף ממשלתי כאשר היתרון היחידי שלו הוא התחמקות ממס, הסיפור יתפוצץ ברגע שהשימוש במטבע יהפוך למשמעותי.
בואו נודה על האמת: הביטקוין הוא כלי מסוכן לשמירה על ערך.
עם התפוגגות האשליות לגבי היכולת של הביטקוין לשמש כאמצעי תשלום תחליפי למטבעות ממשלתיים (עבור עסקאות חוקיות, בכל אופן), החלו לגבור הקולות של תומכי הביטקוין שרואים בו Store of Value, כלי לשמירה על ערך, בדומה לזהב. אחד מהמפתחים בקהילת ביטקוין התפאר לאחרונה שהביטקוין הוא "Possibly the greatest [store of value] that has ever existed". קשה לכלכלנים לקבל טענה כזאת לגבי נכס בסיס שהתנודתיות השנתית שלו מתקרבת ל-100%, אבל נראה שהנייר הוירטואלי סופג את הכל.
שמירה על ערך נחשבה באופן מסורתי לאחד התפקידים של כסף, ואף כתבתי על זה בפוסט המקורי על כסף בבלוג. זה תפקיד בעייתי, שמטבעות רבים כשלו בו לאורך ההיסטוריה, אפילו בתקופה שהם היו עשויים ממתכות יקרות. עם השנים, נכסי בסיס אחרים החלו לקחת את התפקיד הזה. אגרות חוב צמודות למדד של ממשלת ארצות הברית, למשל, נחשבות למוצלחות למדי בשמירה על ערך הכסף, מכיוון שהן תמיד שילמו את הכסף בזמן, הן נזילות מאוד, והן מגינות מפני נזקי האינפלציה.
אני מניח שרבים מכם חושבים שהביטקוין הוא כלי טוב יותר לשמירה על הערך, מכיוון שהשקעה בביטקוין הניבה למרבית האנשים שהחזיקו בו (לתקופות לא קצרות) תשואה פנומנלית. התנודתיות הזו, הקפיצות והצניחות בעשרות אחוזים במחיר בפרקי זמן קצרים כל כך, היא מה שהופך את הביטקוין לכלי מסוכן ולא מומלץ לשמירה על ערך. זה מרגיש טוב כשהשווי של האחזקות שלכם מזנק ביום ב-20%. זה ירגיש רע מאוד כשהוא יצנח ב-20%. בזמן כתיבת הפוסט הזה, 1600 הארנקים הוירטואלים הגדולים ביותר מחזיקים ביחד כ-40% מכל הביטקוין בעולם. 100 הגדולים ביותר מחזיקים ב-17% מכלל הביטקוין. בגלל האנונימיות של הרשת, בהחלט יתכן שמאחורי הארנקים הללו עומד מספר קטן יותר של אנשים, וגם אם ננטרל מהרשימה את האחזקות של זירות המסחר הגדולות, הרי שהחלטות של כמות זניחה של אנשים יכולות לשלוח את שווי הביטקוין שלכם אל מפעל הדבק הקריפטוגרפי. ואתם אפילו לא יודעים מי הם.
כמות הפריצות לזירות מסחר של ביטקוין, גניבות, או סתם אנשים מסכנים ששכחו את הסיסמא/פירמטו את המחשב היא חסרת תקדים עבור נכס שמתיימר להיות בטוח כל כך. עד 2014 נגנבו מעל 800,000 ביטקוין (שדווחו והגיעו לחדשות). אין לי נתונים מעודכנים מעבר לכך אבל מספיק לעצור ולהרהר על המספר הזה שהיווה באותה שנה 6.6% מכלל הביטקוין שקיימים. המספר הזה לא כולל את המטבעות שאבדו לנצח (באותה שנה הוערכו בבערך 135,000 ביטקוין על ידי אנשים בקהילות הוירטואליות). אני לא שמעתי בחיים על מישהו שגנבו לו מניה או אגרת חוב. גם קצת קשה לאבד כסף שיושב בפיקדון בבנק. אפילו אם הכלב לעס לכם את שטרות הכסף, בנק ישראל יחליף לכם את השטרות הפגומים. אצל הביטקוין, ברגע שזה הלך, זה הלך. (כפי שהפריצה ל-Bitfinex ב-2016 מלמדת אותנו, לפעמים לא צריך שיפרצו לכם בשביל שתאלצו לשלם על הנזקים).
צוואר הבקבוק בהעברות ביטקוין עתיד להוות בעיה גם עבור מי שחושב שהוא "יצא מהר, ברגע שהמחיר יתחיל לצנוח". בניגוד לנכסים פיננסיים כמו מניות ואגרות חוב אשר אפשר למכור במהירות, בשעת לחץ מכירת הביטקוין עשויה לקחת יותר מידי זמן, בעיקר עם הרבה אנשים ינסו לצאת ויעמיסו על הרשת.
בואו נודה על האמת: העולם השתגע.
ג'ו קנדי, משקיע מפורסם, יצא מהשוק ב-1929 כאשר מצחצח הנעליים שלו התחיל לתת לו טיפים לגבי מניות. לפני חודשיים הספר שלי התחיל לתת לי טיפים לגבי ביטקוין. זה היה מוזר, מכיוון שבדרך כלל החלק הפיננסי של שיחתנו-תוך-גזיזת-שערי מתמקד בעמלות הבנקים ובאיזה תנאים הוא יכול לקבל הלוואה עסקית מהבנק. אבל הפעם היה חשוב לו לספר לי איך הביטקוין יפיל את הבנקים ויהפוך לכסף היחיד. "תראה", הוא הצמיד את את צג המכשיר הנייד שלו לפרצופי, "זה כל הזמן עולה".
חדשות לגבי מחיר הביטקוין החלו להופיע בהודעה יומית שאני מקבל מדסק האג"ח של בית השקעות גדול בארץ. מוסדיים לא מסוגלים להשקיע בביטקוין, וממילא בית ההשקעות לא יכול למכור ללקוחותיו ביטקוין, אבל העדכונים כבר כאן. בני משפחה, שלא מסוגלים לזכור את הסיסמא למייל ה-Yahoo שלהם, שואלים אותי אם שמעתי על הביעטקעוין. מנהלים של קרנות גידור אמריקאים, שעד עכשיו התייחסו בספקנות לכל הטרנד, החלו לרכוש מטבעות קריפטוגרפים ולהודות בכך בפומבי. הם עדיין חושבים שזו בועה מסוכנת, אבל הם לא רוצים לפספס את האקשן. כלכלנים שבהתחלה היה סקפטיים לגבי הביטקוין,כמו טיילר קוון, מתחילים להתבטא בצורה שונה, וחושבים שהביטקוין יתפוס נתח שוק מנכסים כמו זהב ו"יצירות אומנות". למה? ככה. חברה מוסיפה את המילה "בלוקצ'יין" לשם שלה ומזנקת ב-400%. לכל קורא כנראה יש סיפור נוסף שהוא זוכר מהחודשים האחרונים.
בשבוע הקרוב אמורים להתחיל להיסחר בבורסת CME חוזים עתידיים על מחיר הביטקוין. הניסיון לתפור מוצר פיננסי פשוט יחסית לשימוש שוק ההון על הביטקוין חושף את כל הבעיות שהזכרנו לעיל. האחראים בבורסה החליטו שבמקום להעביר ביטקוין במועד הקובע של חוזה, יתבצע תשלום בדולרים – זאת מכיוון שהנזילות של הביטקוין בעייתית ובלתי אפשרי כרגע לוודא Delivery של המטבע. גם על המחיר הקובע של הביטקוין ישנם ויכוחים, מכיוון שהביטקוין נסחר בארביטראז' שיכול להגיע לאחוזים גבוהים מאוד בין זירות המסחר השונות. לבסוף, "מפסקי הזרם" בבורסה יעצרו אוטומטית את המסחר בחוזים ברגע שהמחיר של הביטקוין ינוע ביותר מ-7%, 13% ו-20% במהלך יום מסחר אחד. אם המסחר היה מתקיים בשבועות האחרונים, כמעט בכל יום הייתה מתרחשת לפחות הפסקת מסחר אחת.
לסיכום, תיזהרו
אם אתם משקיעים בביטקוין, קודם כל, מזל טוב על הרווחים.
קטונתי מלדעת מה ילד העתיד, ואם מישהו טוען שהוא יודע, הוא או שרלטן או הזוי. המטרה של המכתב הפתוח הזה הייתה להציב מראה אל מה שאני רואה בתור אחת המאניות הגדולות ביותר בהיסטוריה הפיננסית המודרנית. ככל שהמחיר של הביטקוין עולה, כך הולכים ובונים עליו מגדלים וסיפורים. כאשר סיפור אחד נכשל ("אמצעי התשלום המוביל באינטרנט"), אחר תופס את מקומו ("Greatest Store of Value"). ראינו את זה קורה בסוף שנות ה-90, כאשר מומחים הסבירו לנו שחברות דוט קום נטולות רווחים נסחרות במיליארדי דולרים מכיוון שהן מייצגות כלכלה חדשה. ראינו את זה קורה בשנות האלפיים כשהסבירו לנו שאיגוח חוב מסוגל להפוך קש לזהב פיננסי. למי שמתעקש לחזות את מחירו העתיד של המטבע, אותיר רק את דבריו האלמותיים של אייזיק ניוטון לאחר שהפסיד הון על מניית "הים הדרומי" בשנת 1720: "אני יכול לחשב את תנועת הכוכבים, אך לא את הטירוף של בני האנוש".
אזהרה: התכנים באתר בכלל והרשומה הזו בפרט אינם מהווים ייעוץ מקצועי או המלצה לביצוע פעולות השקעה מכל סוג, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל משקיע. כל המסתמך על המידע באתר מבלי להיוועץ באיש מקצוע עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. אינני בעל רישיון ייעוץ השקעות.
סקירה מעולה. מכמה שיחות עם חברות פיננסיות (עבדתי בכמה), נראה שהמנגנון של הבלוקצ׳יין עצמו מאוד מעניין אותם מבחינת טכנולוגיה, כדרך לניהול לדג׳ר משותף, אבל הביטקוין כמטבע פחות מרגש אותם.
ואהבתי מאוד את הציטוט של קיינס. מדוייק להפליא 🙂
לביטקוין יש מספר שימושים מאוד לא ספקולטיבייםת שהם לא תשלום על סחורה שוטפת או שעת עבודה אלא:
1. תשלום על מוצרים אסורים, כגון סמים.
2. העברת הון בין מדינות.
אתה ציינת דוגמאות שהביטקוין נחות לעומת המטבע המקומי, אך בהעברת כסף בין מדינות וברכישת סמים, שצריך להסתובב עם סכומי כסף גדולים מאוד במזומן, המטבע המקומי הוא הנחות, בעיקר במדינות אשר אוסרות על העברה בין מדנות או ממסות אותה בכבדות (דרום אמריקה, מזרח אירופה)
ולכן הביטקוין הוא לא ספקולציה ופה כדי להישאר, אם כי אני מסכים שהניפוח המוגזם והתנודתיות הרבה נוסעים הרבה מאוד מהרצת מניות ושאר דברים לא חוקיים שלא היו עוברים בבורסה מפוקחת.
צודק בהחלט.
השיח צריך להתמקד יותר במדינות וארגונים (לרוב ארגוני פשיעה וטרור- כגון חיזבאללה) בינ"ל העושים שימוש מושכל בכלי זה (הביטקוין) כדי לממן ולבצע העברות סכומים אדירים בצורה סמויה.
זו הסיבה העיקרית להישארות המטבע בעתיד הרחוק, אך יחד עם זאת, אף אחד לא יכול לדעת מה יהיה ערכו בעתיד (הקרוב או הרחוק)
ביטקוין היא טכנולוגיה הנמצאת בשלבים המוקדמים שלה. היא סובלת מכאבי גדילה כפי שקרה לאינטרנט בשנים הראשונות. מוצעים כיום פתרונות לבעיה זו הנמצאים בשלבי פיתוח מתקדמים. Lightning Network למשל, הוא פתרון שכבה שניה לרשת הביטקוין הראשית, בה ניתן יהיה לבצע עסקאות מאובטחות בעלות אפסית כשרשת הביטקוין משמשת כSettlement layer בלבד.
בהחלט סביר להניח שהמחיר הנוכחי נובע מספקולציות וFOMO, אך לא ניתן להסיק מכך שביטקוין כטכנולוגיה נדונה לכישלון. ככל הנראה בעתיד המחיר ירד בחדות, יעלה בחדות, וחוזר חלילה, אך מגמת העלייה לטווח הארוך תמשיך ככל שהרשת תתבגר וימצאו פתרונות לבעיות הצמיחה ולממשק בין ביטקוין לכסף פיאט, ולבעיות האחסנה והאבטחה הפרטית של המשתמשים ברשת.
אני חושב שאפשר בהחלט לסכם שהביטקוין כטכנולוגיה הוא כישלון. ייתכן שמטבעות קריפטו אחרים בעתיד יעשו עבודה טובה ממנו, אבל הביטקוין עצמו לא מתאים למטרות שסאטושי עצמו הגדיר (Electronic Cash System). גם אם יבצעו Fork עתידי, זה לא יהיה אותו הביטקוין.
כנראה שההגדרה שלנו לכישלון קצת שונה.
וזה לא משנה אם תקרא לזה ביטקוין2, הבסיס הטכנולוגי כבר הוכיח את עצמו כעובד, אם כי נדרשת עבודה נוספת כדי לעמוד בעומסים הנדרשים.
מה שהמגיב כאן מתאר כשינויים טכנולוגים לא קשור לפורק.
נדמה שאתה ממש לא מבין את המנגנון הטכנולוגי..
הפרוטוקול מתפתח כל הזמן. בקונצנזוס מדהים של מפתחים וקהילה משתמשת. אין שום פורקים בשביל זה.
הפורקים הם דווקא תופעת לוואי של קבוצות אינטרס שמנסות לכפות שינויים על הקהילה ונכשלות בכל פעם מחדש כבר שמונה שנים.
תודה,
השכלתי
מאמר טוב, אך מתעלם מהמשך פיתוח טכנולוגי שיאפשר סקיילביליטי של מטבעות קריפטוגרפיים תשלומים קטנים בעמלות זניחות ובכך יבצע תפקידו כאמצעי תשלום. לפרטים ראו ליטנינג נטוורק, ראיידן נטוורק, פלזמה ועוד ועוד. הטכנולוגיה לא עומדת במקום ומה שנכון עכשיו לא ישאר כך לנצח.
תודה רבה על המאמר, נותן זווית מאד מעניינת ולא כל כך פופאלרית עכשיו.
בכל מקרה קראתי את המאמר של דעאל שלו שמראה ומסביר איך הדברים הולכים בדיוק לכיוון ההפוך ממנו אתה מתריע.
אשמח אם תוכל להתייחס לדברים.
קישור- https://hashiloach.org.il/category/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/
אם תשים לב, דעאל טוען שהביטקוין מבצע את שלושת תפקידי הכסף בצורה מעולה. בפוסט שלי אני תוקף את היכולת של ביטקוין לעמוד בהצלחה בשניים מהתפקידים. זה סלע המחלוקת בינינו.
חשוב לי לציין שאני מאוד מעריך את דעאל, אבל לדעתי פה הוא מפספס.
רשומה מעניינת מאוד.
הכל נכון וכבר נאמר.
תוכל להסביר בבקשה במה שונה הזהב? למה אי אפשר להגיד את כל הדברים שאמרת על הביטקוין על זהב?
האם זהב לגיטמי וביטקוין לא, רק בגלל הפסיכולוגיה האנושית לאור זה שזהב מלווה את האנושות המון שנים?
מוזר למצוא את עצמי בצד המגינים על הזהב. בפוסטים אחרים שכתבתי אני בדרך כלל תוקף אותו כנכס.
בגדול לזהב יש כמה יתרונות על פני הביטקוין:
1. יש לו שימוש מוכח, הן בתעשייה והן בתכשיטאות.
2. הזהב נראה מעולה על הצוואר של אישתי.
3. שמירת ערך של הזהב היא נכון להיום טובה יותר מאשר הביטקוין (ניתן להגן עליו בכספת ולבטח מפני גניבות, פריצות למיניהן וכו', וקשה "לשכוח" אותו).
למרות האמור, זהב הוא עדיין נכס שאני אישית לא אוהב מכיוון שהוא לא מניב הכנסה פיננסית, עלויות האחזקה שלו גבוהות, הקורלציה שלו עם האינפלציה נמוכה (בניגוד לטענות רבות ברשת אחרת).
פסיכולוגיה אנושית גם כן משחקת פה תפקיד, אבל קטונתי מלנתח את זה.
אוסף של שטויות,ברמה עיתונאית של ישראל היום.
המון טעויות שכבר קשה להתחיל לתקן או להעיר.
כותב המאמר, אם ברצונך להבין מה זה ביטקוין בבקשה תצפה בהרצאות הבאות, אוניברסיטת פרינסטון –
https://www.youtube.com/channel/UCNcSSleedtfyDuhBvOQzFzQ
אם תתעצל ללמוד, תישאר לא מעודכן ותמשיך לגבב קשקושים.
תודה.
מצוין. מסכם טוב את החוויה שאני אישית מרגיש בחודשים האחרונים. משפחה שפתאום מתעניינת, פתאום לכולם יש טיפים (תמיד נזכר בסיפור על מצחצח הנעליים), השינוי של סיפורים על סיפורים וכמובן ההרגשה שזו פרגדימה חדשה.
אחרי שקראתי כל-כך הרבה על בועות פיננסיות אני שמח לגלות איך זה מרגיש באמת (לא חוויתי את דוט-קום).
מאמר מעולה.
בול מה שרציתי להגיד. זה נחמד להסתכל על בועה מהצד.
ואגב, אני חושב שבטווח הארוך זה יעשה רק טוב – אנשים יזכרו את הבועה הזו ואולי בפעם הבאה שבועה תתחיל להתנפח הם ישימו לב לזה בהתחלה.
לדעתי החמצת את הבעיה העיקרית של הביטקוין והיא היעדר הנזילות שלו. יש הרבה רעש סביב הביטקוין, אבל נראה שהיקף המסחר הדולרי הוא נמוך ורובו ככולו נעשה בסכומים קטנים.
למשל, האחים וינקלווס הם "מיליארדרים בביטקוין" על הנייר, אבל כל ניסיון שלהם לממש אפילו פרומיל מהביטקוין שבידיהם ייתקל במכשולים רבים. נראה שאף אחד מעושי השוק הבודדים של הביטקוין לא מסוגל או לא מעוניין לטפל בסכומים כאלה, והדרך היחידה שלהם לממש תהיה באמצעות מו"מ ישיר עם רוכשים פוטנציאליים של ביטקוין בכמויות גדולות, ולא ברור כמה כאלה יש.
כשאתה מתחיל לעשות חיפושים באינטרנט, אתה מגלה עדויות של אנשים שניסו לממש ביטקוין בסכומים של אלפי דולרים ונתקלו בקשיים רבים, כמו למשל שחשבון הבנק שלהם נחסם או שבורסת הביטקוין שהם פעלו באמצעותה הפסיקה פתאום לעבוד.
גם השימוש במילה נזילות בעייתי כי הוא מניח שבסופו של דבר אתה כן יכול לממש כמות גדולה של ביטקוין. אני לא בטוח בזה. ברור שהבעלים של בורסות הביטקוין הגדולות יכולים לעשות זאת כרגע, אבל אני בכלל לא בטוח שיש להם אינטרס לאפשר זאת לכל או רוב השחקנים בשוק הזה. ואם אתה לא עובד דרך הבורסות, אז לך תחפש את החברים שלך.
מה שאני אומר, בקיצור, שזה נשמע כמו סוג של תרמית פירמידה. יש קבוצה קטנה שמחזיקה בכמות אדירה של ביטקוין ותפסה בלעדיות על מכירתו ועל ויסות המסחר בו והיא זו שנהנית מתזרים המזומנים האמיתי שמופנה לתחום, וכל יתר המחזיקים הגדולים לא יכולים בפועל להיפטר מהביטקוין שבידיהם (למעט בסכומים קטנים), והם אולי לא יודעים את זה אבל בעצם הביטקוין שבידיהם לא שווה כלום.
אתה בטוח שהיקף מסחר יומי של 2.5 מיליארד דולר זה נמוך? אני שואל ברצינות, לא מביע עמדה.
https://coinmarketcap.com/exchanges/volume/24-hour/
מחזור יומי של NYSE עומד על 40 מיליארד דולר, לפעמים מגיע ל-100 מיליארד דולר. וזו בורסה אחת בלבד.
אני לא יודע אם זו הדרך הנכונה למדוד נזילות (משער שלא), אבל אם מחשבים את שווי השוק למחזור היומי בבורסת ניו יורק מקבלים יחס של 525 (21 טריליון דולר ל-40 מיליארד דולר) בעוד שבביטקוין היחס מעט יותר מ-100 (280 מיליארד דולר ל-2.5 מיליארד דולר, לפחות לפי הדקה שבדקתי).
אני לא סתם מנטפק אלא אני חושב שבעיית הנזילות בביטקוין היא באמת נקודה חשובה שלא מספיק מודעים אליה. אני תוהה רק איך אפשר להוכיח שקיימת בעיה כזו, מעבר לעדויות של אנשים שלא הצליחו לממש סכומים גדולים דרך הבורסות.
דרך אגב, הרבה אנשים שטוענים שהבורסות לא רק מקשות על מימוש סכומים גדולים, אלא אחראיות גם לניפוח מלאכותי של מחיר הביטקוין. https://seekingalpha.com/article/4129543-bitcoin-one-way-go-true
והשאלה היא כמובן מה אמינות נתוני המסחר של ה-"בורסות" האלה (חשוב לשים מרכאות, כי לא מדובר בגופים מפוקחים כמו בורסות אמיתיות) שהבאת? מעבר לכך, גם לא מפורט שם איזה סכום נכנס ואיזה סכום יוצא, וזה מאוד חשוב. בקישור שנתת יש בין היתר טענה לכך שהחברה שמפעילה את אחת ה-"בורסות" האלה עוסקת בהונאת ענק.
צריך להבין שהרבה "מידע" שמפורסם על שוק הביטקוין הוא מידע לא מאומת בסטנדרטים עיתונאיים סבירים (שלא לדבר על רגולטוריים בשוק ההון) וכל מה שעומד מאחוריו זה גופים וחשבונות אנונימיים באינטרנט.
הביטקוין עוד בחיתולים.
התחזיות אומרות שעד 2020 מעל 100000 דולר לביט
אבל זו לא דרך הגיונית להסיק כמה הוא מטבע מוצלח. הרי גם הדולר וגם ה-ין היפאני הם מטבעות מוצלחים, בלי קשר לכמה שקלים הם שווים.
https://bitcoinmonkeyblog.wordpress.com
מגזין ביטקוין לקופים למי שמעניין אותו לחקור עוד על הבלוקצ'יין ומטבעות קריפטוגרפים
מאמר מעניין…
רואים שאתה מכיר את החומר (כלכלה)
לא רואים שאתה מכיר את החומר (ביטקוין), המסכנות שלך דומות לשלי בחודש השני או השלישי ללמידה שלי את התחום. אני בעניינים קרוב לשנה.
מוזר שאתה מסתכל על הבלוקציין של ביטקוין ( ה-בלוקציין) מערכת טכנולוגית צעירה, שרק בשבועות האחרונים הצליחה בעזרת המשתתפים בה לעשות קפיצת מדרגה רצינית כאל מערכת פיננסית שאמורה בשלב הזה לבלוע את המערכת הנוחכית כדי להצדיק את קיומה. תיקון בשם segwit אפשר לנו להעביר נפח ענק של טרנזקציות (בעיקר קטנות) לשכבה נוספת מהירה יותר כי היא משתמשת בטרנזקציות חתומות כדי לבצע מסחר. Lightning network זה sidechain ראשון, מאפשר לנו לייצר רשת hub and spoke בדומה למערכת הנוכחית כדי להתמודד עם כמות טרנזקציות עצומה.
שימוש ב טרנזקציות חתומות מאפשר לנו לעביר סכומים זעומים ללא עמלה (טוב לקמונעים) אח לשמור על רמת ביזור ואבטחה דומים לרשת הבסיס.
עמלות של 20 דולר על 10 דולר טרנזקציה זה לגמרי משוגע ולא אפשרי.
אבל אם מבינים שביטקוין (בסיס) בנוי בשביל להעביר סכומים גדולים של כסף, באבטחה גבוהה (ברינקס) איטי אבל בטוח. המחשב של שכבה נוספת עם קצת פחות ביטחון לסכומים קטנים יותר נשמע הגיוני מאוד.
בקיצור חפש andreas antonopoulos.
עשיתי טרנזקציית Lighning Network באתר yalls.org, חוויה מאוד מגניבה, ללא פרטים מזהים, ללא הזנה של כרטיס אשראי, צילום של QR ושילמתי.
ביטקוין אכן עוד בחיתולים מבחינה טכנית – והוא ימשיך להסתובב עם חיתולים בבגרותו. כבר יש פתרונות לרוב הבעיות הטכניות שלו, והתחום ממשיך להתקדם – אבל ביטקוין עצמו לא יוכל להנות מהם, רק מטבעות עתידיים. אפילו עדכונים טכניים קטנים מאוד בפרוטוקולים של ביטקוין מתבצעים בקושי רב ודורשים הסכמה נרחבת.
בגלל שהוא הראשון, המוניטין והמשקל שלו גדולים באופן חסר פרופורציה למטבע השני-רחוק-מאוד ויתר המטבעות. יש לצפות שהוא ישפיע על התחום עוד שנים רבות, גם כשהוא באמת יראה כמו שריד מתקופת האבן. אפילו כשיהיו מערכות מהירות, אמינות וטובות בהרבה,
כנראה תצמח סביבו מערכת של אינסטרומנטים פיננסיים כמו חוזים עתידיים כדומה שתסייע לכסות על חלק מבעיותיו. טרנסאקציות קטנות ויומיומיות יתבצעו ברובן במטבעות אחרים. אבל שווי השוק של ביטקויין ישאר משמעותי. כמו שזהב יושב במרתפי בנקים ולא בדיוק קונים בו בקיוסק, אבל הוא בכל זאת בעל משקל במערכת הכלכלית העולמית.
מה יהיה ערכו? כנראה הוא יעשה קצת פחות תנודתי בעתיד. אולי הוא ירד מהגבהים שהגיע אליהם. יהיו מימושים, נפילות, אכזבות. אבל אני לא רואה תרחיש עתידי שבו הוא באמת יורד ממעמדו חוץ מגילוי פרצה מתמטית עצומה באלגוריתמים.
את הפוסט הקודם בעניין כיבדתי בתגובה (שעליה לא קיבלתי תגובה – https://shulit.com/debunking-bitcoin/#comment-182).
אם תוך 5 שנים עדיין לא נפל האסימון אני לא רואה באמת טעם לקרוא בעיון או להגיב שוב.
ובכל זאת אתייחס לכמה דברים שנתקלתי בהם מקריאה מרפרפת:
1. הקושי בהעברת ביטקוין כים היא בעיה טכנית זמנית שתיפתר ברגע ש – Lightning Network ייכנס לפעולה.
2. חוק גרשם לא רלוונטי בכלל. אצטט מה שכתבתי במקום אחר על העניין:
"
הוא מדבר על מצב בו יש שני מטבעות עם אותו ערך נקוב אבל ערך אינהרנטי שונה. כלומר, נגיד יש לך מטבע זהב שערך המתכת בו 10 ש"ח, ומטבע כסף שערך המתכת בו 1 ש"ח, אבל על שניהם יש חותמת של מדינת ישראל שאומרת "ערך מטבע זה הוא 100 ש"ח" ולפי ערך נקוב זה הוא נסחר. במצב זה ברור שאעדיף לשמור את הזהב, שיש לו ערך נוסף שאינו תלוי בערך הנקוב.
בהשוואה בין ביטקוין לשקל, לאף אחד מהם אין ערך אינהרנטי, וגם לא ממש ערך נקוב (לשקל יש הערך הנקוב הטאוטולוגי "כל שקל שווה שקל" ולביטקוין אין ערך נקוב, ערכו צף, והמעלות שיש לו מהיותו כסף טוב מתבטאות במחירו הנוכחי בשוק – הם priced in. לעומת מטבע הזהב שתואר לעיל, שערכו מעצם היותו זהב לא מתבטא בערך הנקוב המלאכותי והנוקשה).
חוק גרשאם יכול להיות רלוונטי למטבעות מבוססי colored coins. אם יש לי שני סוגי אסימונים, ששניהם מייצגים אותו דבר אבל אחד מהם מבוסס על כמות גדולה יותר של ביטקוינים, כנראה שאעדיף לשמור אותו.
"
3. למדינה יש יכולת לעודד שימוש בכסף שלה, היא לא באמת יכולה לכפות את זה. ואם היא תנסה, האזרחים יכולים להתמרד.
היי, סליחה שלא הגבתי בפעם שעברה. בדרך כלל אחרי מספר ימים אני מפסיק לבדוק תגובות חדשות וגם קשה להגיב לכל מגיב לפוסט.
1. רשת לייטנינג נהייתה ממש סיסמא של אנשים כדי לתרץ את הבעייתיות של ההעברות. יש מי שטוענים שרשת לייטנינג תייצר hubs ותפגע בעאלק ביזור של הרשת. טכנולוג אני לא, אז נחכה ונראה. עדיין לא הבנתי למה לבנות patch למערכת עדיף על לייצר פרוטוקול חדש שבו למשתמשים הקיימים שמהווים שיעור זניח מהאוכלוסיה יש 65% מכלל המטבעות, אבל זה ויכוח שקשה לנהל מול אינסיידרים.
2. אתה צודק לגבי הטיעון המקורי של חוק גרשם, ואכן ציינתי במפורש בפוסט שלי שבמקרה כזה המוכר יכול להציע הנחה בשימוש בביטקוין. עובדתית אנחנו עדיין לא רואים הנחות גדולות, ובחלק מהמקרים אף שמעתי על גביית פרימיום על שימוש בביטקוין בגלל התנודתיות. הטיעון של גרשם מושלם על ידי עקרון הכסף המדינתי שציינתי.
3. זה שיווי המשקל שכל תומכי הקריפטו מגיעים אליו בסופו של דבר. אני חושב שבשעת אמת תגלה שהציבור ממלכתי הרבה יותר משאתה סבור.
האם משהו בהשקפתך השתנה
עדיין שתי הנחות היסוד עומדות
"הביטקוין הוא אמצעי תשלום נוראי"
"הביטקוין הוא כלי מסוכן לשמירה על ערך,"
ובכ"ז הוא עבר את המאה אלף דולר, כיצד ומדוע?